Koristi pravilnika o certifikatu Zaupanja vreden upravnik

By | 22/08/2019

upravitelj nepremicninPravilnik o certifikatu Zaupanja vreden upravnik se je na slovenskih tleh pojavil zaradi številnih škodljivih praks in postopkov upravljanja večstanovanjskih objektov, ki so jih izvrševala nekompetentna podjetja in pri tem velikokrat znatno oškodovala etažne lastnike v posameznih stanovanjskih objektih. Upravni odbor Združenja upraviteljev nepremičnin je s spisanim pravilnikom želel opozoriti na pojavnost škodljivih praks in je zato v pravilniku določil določene standarde, ki jih morajo izpolnjevati podjetja za upravljanje stavb. V upravnem odboru so pri pisanju pravilnika sodelovali tudi z Gospodarsko zbornico Slovenije, ki jim bo pomagala vzpostaviti urejene pogoje dela in zmanjšati število nelojalne konkurence, ki svoje storitve opravlja nekakovostno, a hkrati etažnim lastnikom stanovanj zaračunava velike vsote denarja. Če potrebujete zanesljivega upravnika nepremičnin v Ljubljani, obiščite spletni naslov https://www.spl.si/.

Izbira primernega upravitelja stavb glede na pridobljen certifikat

Če se nadzorni odbor etažnih lastnikov v določeni večstanovanjski stavbi odloča, katerega upravitelja nepremičnin izbrati ali pa bi želeli obstoječega zamenjati, tedaj je smiselno za najboljšo izbiro pogledati v javno dostopna spletna mesta, kjer je mogoče v razpredelnici razbrati, katera podjetja so pridobila certifikat Zaupanja vreden upravnik. Podjetja, ki se ukvarjajo z upravljanjem večstanovanjskih objektov, so morala za pridobitev certifikata izpolnjevati določene pogoje.

Pogoji za pridobitev certifikata so vezani predvsem na številne obveznosti in dolžnosti, ki jih ima upravitelj stavbe do etažnih lastnikov v določenem večstanovanjskem objektu. Podjetje za upravljanje stavb mora izpolnjevati prav vse pogoje v pravilniku, da bi certifikat tudi dobilo. Prav zato se etažni lastniki lahko pri izbiri ali zamenjavi upravitelja najbolje orientirajo po tem, ali je določeno podjetje certifikat pridobilo ali pa ga nima.

Upravitelj mora izpolnjevati ustrezne kadrovske pogoje

Da bi bilo poslovanje upravnika čim bolj transparentno in kakovostno, so v pravilniku določili tudi specifične pogoje, ki jih mora podjetje za upravljanje stavb izpolnjevati. Pomemben pogoj pridobitve certifikata predstavljajo dolgoročna pogodbena razmerja z zunanjimi izvajalci, ki opravljajo vzdrževalna dela in ostala dela v določenem stanovanjskem objektu. Tu gre predvsem za izvajalce, ki kakovostno opravljajo gradbena, strojna in elektroinštalacijska dela. Prav tako mora podjetje za upravljanje stavb zagotoviti ustrezno izobrazbeno strukturo delavcev na področju računovodstva in premoženjskega prava.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *