Otroško kolo in čelada

By | 02/02/2018

Otroško kolo in čelada, vselej z roko v roki. Vožnja brez čelade za otroke ni dovoljena. Če str otroku kupili otroško kolo, je vsekakor nujno, da mu zraven kupite tudi otroško čelado. A slednja ni zato, da jo gledate, vendar jo je potrebno nositi, kar pomeni, da je potrebno otroka naučiti, da se brez čelade ne sme vsesti na kolo, pa če tudi se bo vozil samo po dvorišču ali travi. Vselej je potrebno imeti čelado na glavi, saj nikoli ne vemo kdaj se lahko kaj zgodi. Bolje je biti previden, kakor imeti težave zaradi poškodbe glave. Starši se tega še kako zavedajo, nekoliko manj pa je to znano starim staršem, ki otrokom dostikrat dajo potuho in dovolijo, da se vozijo brez čelade. Otroci vsekakor vedo, da delajo napako in da tega ne smejo, vendar jim je ljubše, da lahko počnejo nekaj, kar starši prepovedujejo.

Tako izkoristijo vsak najmanjši trenutek, da lahko naredijo kakšen krog brez čelade. Pri manjših otrocih je smiselno, da se učijo voziti tudi s ščitniki. Ko imajo pomožna kolesa slednje ni potrebno, čim pa jih odstranite, pa obstaja nevarnost, da bodo nekajkrat padli in takrat so ščitniki še kako dobrodošli. Otroška kolesa so namenjena najmanjšim. Čim otrok ne zna varno in samostojno voziti slednje pomeni, da nikakor ne sme na cesto.

Sprva se lahko otroci vozijo zgolj in edino po pločniku v spremstvo staršev, po cesti pa žal ne, saj so zelo nepredvidljivi. Tudi pri vožnji po pločniku je zelo pomembno, da jih starši ves čas nadzorujejo in da vedo kaj delajo. Otroci lahko hitro zapeljejo iz pločnika pod avtomobil, zato je smiselno, da starši hodijo po robu pločnika ob cesti, otrok pa se pelje na notranji strani. Nikoli ne dovoliti, da bi otrok peljal sam ob cesti, tudi če to želi, se to ne sme. Ko je otrok dovolj vešč, da se lahko pelje tudi po cesti, pa je še kako pomembno, da starši vozijo pred njim in za njim, pri tem pa gledajo kako vozi otrok. Otrok lahko ponovno zapelje na sredo cestišča in naloga starša je, da slednje prepreči in da prepreči, da bi se lahko otrok poškodoval.

Velikokrat se lahko peljemo po cesti in vidimo, kako zelo pogumni so mladi starši, ki dovolijo, da nekaj let stari otroci dobesedno vijugajo po cesti. Takšno početje ni samo nevarno, vendar tudi neodgovorno, saj prav prosijo, da bi se otroku kaj zgodijo. Otroška kolesa imajo veliko manj prestav, tista za najmanjše pa slednjih sploh nimajo, kar pomeni, da je to otroško kolo zelo počasno, tako morajo starši svojo hitrost prilagoditi otroku in njegovemu ritmu. Čim otrok odrašča se spreminjajo tudi otroška kolesa. S sedmimi leti lahko preide že na kolo s prestavami, to kolo je veliko hitrejše in zmoglivejše. Otroka pa je potrebno naučiti, kako naj uporablja prestave in kdaj je smiselno dati v katero. Za uspešno kolesarjenje morajo otroci pridobiti kar nekaj znanja in zdi se, da slednjega kar ni in ni konec.

Otroška kolesa so zelo priljubljena igrača, saj otroci z njo pridobivajo motoriko in tudi vožnja je ob dobrem kolesu prav prijetna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *