Najbolj ugoden čas za obrezovanje dreves

By | 18/10/2019

obrezovanje drevesObrezovanje dreves je namenjeno izboljšanju strukture in oblike drevesa ter nadzoru nad velikostjo krošnje. Obžagovanje vej v krošnji je lahko namenjeno tudi sanaciji škode zaradi neurij ali zagotovitvi čiščenja poškodovanih ali polomljenih vej zaradi varnosti. Vzdrževanje in nega drevja vključuje odstranjevanje bolnih, umirajočih ali odmrlih vej.

Najbolj ugoden čas za obžagovanje vejevja in oblikovanje krošnje je odvisen od namena in tega, kaj želimo doseči z rezom dreves. Sicer pa je odstranjevanje odmrlega lesa primerno v katerem koli času v letu. Kliknite na povezavo, eč potrebujete strokovnjake za obrezovanje dreves. Spodaj predstavljamo nekaj smernic o tem, kdaj je najboljši čas za urejanje krošnje in vej.

Obžagovanje drevja v zimski in spomladanski sezoni

Najbolj ugoden čas za obrezovanje dreves je v zimski in spomladanski sezoni, nekje od sredine februarja do začetka meseca maja. Drevje, ki je obrezano zgodaj spomladi, razvije zdrave poganjke okoli poseka na vejah. Rezanje vej v tem času pa je ugodno tudi zato, ker je drevo še v obdobju mirovanja, kar pomeni, da na njem ni več oziroma ni še listja.

Kdaj je najmanj primeren čas za rezanje vej?

Jesen predstavlja najmanj primeren čas za obžagovanje vej in urejanje krošnje. Jeseni se namreč rastline pripravljajo na mirovanje v prihodnjih zimskih mesecih. Ker pa odstranjevanje vej spodbuja novo rast, bi to pomenilo, da bi se s tem drevo le oslabilo. Poleg tega so dnevi jeseni še vedno topli, zato lahko drevju povzročimo škodo, če veje obrezujemo v toplem dnevu, ponoči pa temperature padejo, včasih celo pod ledišče.

Obžagovanju drevja se je potrebno izogniti tudi, ko je dež ali so tla zaradi dežja še mokra. Po rastlinah se namreč širijo številne bolezni, ko je zunaj mokro in vlažno. Deževno vreme spodbuja rast mikrobov, ki pa je še bolj izrazito ob obrezovanju dreves. Zato je najbolje počakati nekaj dni, da sonce dodobra posuši mokra tla in mokre veje oziroma les.

Vas zanima kakšna je cena obrezovanja dreves?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *