Nova kuhinja

By | 16/04/2016

Kuhinja lahko nudi zelo različno svobodo izbiranja. V nekaterih lastnostih je svoboda omejena, to so predvsem prostor in priključki različna pa je lahko investicija, barve, materiali in večina ostalih lastnosti. Kuhinji omejitve postavljamo povsod tam, kjer je prostor in z njimi priključki dana lastnost. Priključke lahko tudi premaknemo, vendar izvedba na eni stane, na drugi strani se s tem poruši celotna obstoječa arhitektura stanovanja. Vas zanima nova kuhinja?

Največ investitorjev se v takem primeru odloči za takšno postavitev kuhinje, ki se prilagaja obstoječim priključkom. Med najpogostejšimi priključki v kihinji najdemo vodovodne priključke, odtoke, zračnik, priključke za električno energijo, plin in podobno.

V primeru, da se jih upošteva ali minimalno, brez večjih stroškov spremeni imamo najmanj komplikacij. Velikokrat pri tem dobimo tudi dodano vrednost kuhinje. Če smo obstoječe stanje sprejeli takšno kot je, nismo imeli možnosti vpliva na spremembe, se lahko zavemo, da je arhitekt pred nami o vsem zelo tehtno razmišljal.

Arhitekti se s postavitvijo prostorov ukvarjajo dan za dnem, v stiku so z investitorji, kot tudi izvajalci, niso pa jim tuje tudi novosti. Kar pomeni, da veliko vedo. Drugače je povsod tam, kjer je tako prostor za pripravo hrane, kot vse ostalo narejeno po naši želji od prvega zidaka dalje.

Tu imamo praktično neomejeno svobodo. Prostor za kuhinjo si postavimo v poljubni prostor, elemente razporedimo poljubno, praktično vse določimo sami. Takšna izbira se zdi mnogim razkošje, vendar je to hkrati velika odgovornost.

Nekateri imajo radi kuhinjski prostor, s pogledom na dvorišče ali dogajanje preko njega na javnih površinah. Radi imajo vse pod nadzorom, opazujejo dogajanje in podobno. Kar je prijetno, če se stanje ob načrtovanju ohrani vse dni uporabe. Vendar se dogajanje lahko čez čas spremeni. Sosesko lahko na razne načine spremenijo, ob načrtovanju mirna ulica se spremeni v urbani vrvež, pogled preko domačega dvorišča lahko skazijo nove stavbe, parkirišča ter številne druge stvari, ki jih je moč zreti iz prostora za pripravo hrane.

Prav zato je načeloma svobodna izbira tudi odgovornost in tveganje. Nekateri prav zaradi tega obrnejo situacijo. Namesto pogleda čez domače dvorišče, izberemo pogled v smeri, kjer je posest na vseh zornih kotih njihova.

Kar pomeni, da se pogled iz kuhinje ne bo spreminjal, če pa se že bo spreminjal, bo to njihova odločitev.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *