Kisla repa

By | 24/02/2021

Če je repa prekisla, jo najprej dobro operemo. V ponvi na masti prepražimo na drobno sesekljano čebulo. Ko čebula nato pa položimo na pekač, na katerem je bila ocvrta drobno sesekljana čebula. Dodajte sol, papriko in kuhajte do mehkega. Peso lahko najprej skuhamo, nato pa jo damo na nadev, kar naredimo, ko je meso kuhano v pesi. Koren bele repe je poln različnih hranilnih vrednosti, kot so beljakovine ter vitamini A in C. Kisla repa pomaga pri zdravljenju ledvičnih kamnov, pomaga uravnotežiti delo prebave. Posamezen kos repe tehta približno 200 g.

V nadaljevanju vam predstavljamo preprost recepta pripravo hitre in okusne jedi, enolončnice iz repe in fižola. Namesto suhega fižola, ki ga je potrebno več ur namakati, smo naredili jed iz Naturetinega konzerviranega fižola. Kuhanje in priprava te jedi poteka hitro, sama priprava pa ne zahteva velikih kulinaričnih spretnosti.

V posodi skuhamo prekajeno meso, npr. prekajeno šunko ali prekajena rebra. V drugem loncu v osoljeni vreli vodi, ki smo ji dodali še lovorjev list in nekaj popra, skuhamo repo. Če je repa prekisla, odlijemo vodo, speremo repo in nalijemo v posodo svežo vodo ter skuhamo repo do konca. Skuhano repo precedimo, zmešamo s prekajenim mesom in fižolom iz pločevinke.

V ponvi na olju prepražimo sesekljano čebulo. Ko čebula postekleni, dodamo 2 ali 3 žlice moke, vse skupaj premešamo. Dodamo česen in rdečo sladko papriko ter prelijemo z vodo, v kateri se je kuhalo meso. To zabelo potem prelijemo čez kislo repo, fižol in meso. Premešamo, še malo pokuhamo, nato pa postrežemo skupaj s kosom domačega kruha.

Iz kisle repe lahko naredimo tudi solato. Kislo peso operemo v hladni vodi in odcedimo.  Iz kisa, soli in olja naredimo solatni preliv, ki ga prelijemo čez kislo repo. Vse skupaj narahlo premešamo in pustimo kakšnih 10 minut, da stoji, nato pa solato iz kisle repe postrežemo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *